User Tools

Site Tools


sejarahbangi-1960-1969

Keratan Akhbar Berkaitan Bangi: 1960-1969

1960-05-09: Kursus Ketua Kampung

Kursus ketua-ketua kampung dari seluruh Selangor (termasuk Bangi, Jenderam, Sungai Ramal, Kajang, dll), dianjurkan oleh Pejabat Penerangan Negeri Selangor di Kuala Lumpur.

NOTA Kemungkinan kursus ini adalah susulan pelancaran Buku Merah beberapa hari sebelumnya (6 Mei 1960) oleh Tun Abdul Razak (ketika itu beliau adalah Menteri Pembangunan Luar Bandar yang pertama), suatu rancangan pembangunan kampung secara sistematik melalui 3 peringkat, iaitu peringkat Pusat, Negeri dan Daerah. (Kementerian Pembangunan Luar Bandar, 2020: |"Latar Belakang Pembangunan Luar Bandar").
Buku Merah
Buku Merah (Gambar: Muzium Negara)
Maklumat lanjut: Hasnah Hussiin, 2010: |"TRANSFORMASI PEMBANGUNAN LUAR BANDAR DI MALAYSIA 1960-2010".

1960-05-31: Jambatan Dibaiki

Jalan Kajang-Bangi ditutup selama 2 minggu (20 Jun - 4 Julai) untuk kerja-kerja baik pulih jambatan.

1960-07-27: Sahabat Pena

Tarikh Butiran Keratan
SAHABAT PENA 1960.07.27 "SAHABAT PENA". Berita Harian, 27 July 1960, Page 6

Seorang anak muda Jenderam / Bangi mencari sahabat pena melalui ruangan khas / “feature” di dalam Berita Harian.

1960-09-22: Permohonan Warganegara

Maklumbalas terhadap aduan beberapa orang warga Dengkil, Beranang, dan Bangi yang tidak dapat membuat permohonan warganegara disebabkan ketiadaan borang atau pegawai, serta tidak cukup maklumat mengenainya, di pusat-pusat pendaftaran. Pihak berwajib menjelaskan punca sebenar, iaitu tunggakan kerja disebabkan terlalu banyak permohonan, serta diproses oleh pegawai yang tidak berpengalaman.

NOTA: Kemungkinan lambakan permohonan ini berlaku apabila kad pengenalan untuk Persekutuan Tanah Melayu mula dikeluarkan hampir 2 bulan sebelumnya, iaitu pada 2 Ogos 1960. (Jabatan Pendaftaran Negara, 2016: |"Sejarah").

1960-10-19: Kursus @ Kg Batu 5 Bangi

Tarikh Butiran Keratan
Berkursus 1960.10.19 "Berkursus". Berita Harian, 19 October 1960, Page 5

Penduduk kampung mengikuti kursus tatarakyat di sebuah sekolah agama di Kampung Batu 5, Jalan Bangi.

NOTA 1:
Kampung Batu 5, Jalan Bangi
“Kampung Batu 5, Jalan Bangi terletak di Bangi, Selangor. Tahun 1940-an nama kampung ini ada tercatat di dalam geran tanah penduduk tertua kampung ini. Rata-ratanya penduduknya adalah berbangsa Jawa dari suku kendal dan karanganyar di Jawa Tengah. Kini tahun 2004 mereka yang tertua di kampung ini yang bertanggungjawab membangunkan kampung ialah Tn. Hj. Sangit Bin Jamal (PJK) (Ketua Kampung), di samping Tn. Hj. Noh (Imam), Tn. Hj. Rawi (Imam),Tn. Hj Hamdani Saw@ As-Sanussi(Bilal) Tn. Hj. Mustanir (Setiausaha Surau/amil), Cikgu Tn. Hj. Kahar (Pengerusi Surau), En. Ahmad Delowo (Amil 2) dan Tn. Hj. Keliwoon (j/k kampung). Nama-nama mereka ini jika disebut sahaja semua orang kampung akan kenal kerana jasa mereka membangun dan merancang kemajuan kampung batu 5 Bangi.” (Wikipedia). Namun tidak diketahui di mana terletaknya sekolah agama ini (yang ada di Google Maps, cuma Sekolah Agama Kampung Batu 3), dan apakah sejarah serta kesudahannya. Mungkin boleh ditanyakan kepada warga yang disebut di atas.

NOTA 2: Maklumat lanjut tentang kursus tatarakyat ini:-

1960-11-08: Bah Se-Malaya

Banjir seluruh Malaya di musim tengkujuh. Antara kesan yang dilaporkan ialah di Batu 19 Jalan Bangi (paras banjir 11 inci, dan masih naik).

1961-03-12: Kemalangan di atas Keretapi

Malang buat seorang murid sekolah di Ipoh, yang dalam perjalanan pulang bercuti di kampungnya di Johor: kepalanya terhantuk galang/palang sebuah jambatan di Bangi, lalu meninggal dunia di tempat kejadian.

NOTA: Kejadian yang hampir sama berlaku pada tahun 1932, melibatkan seorang ahli bomba.

1961-06-12: Projek Rumah Asap

Persatuan Koperasi Pekebun Kecil Getah Melayu Kajang merancang untuk membina rumah asap, stor, dan kilang di Bangi, untuk kemudahan pekebun kecil di 10 buah kampung di antara Sungai Kembong Ulu dan Sungai Merap(b).

NOTA:-
Kawasan Kebun-Kebun Kecil Getah di Bangi
Kemungkinan kawasan kebun-kebun kecil getah di Bangi ketika itu, di sekitar 10 buah kampung di antara Sungai Kembong Ulu dan Sungai Merab. Cadangan rumah asap, stor, dan kilang dalam bulatan merah (kawasan pekan Bangi, di tengah-tengahnya). Belum ada sebarang maklumat ditemui berkaitan koperasi ini, mahupun rumah asap, stor, dan kilang yang telah dicadangkan.

1961-10-07: Jalan Baru Bangi

Aduan berkenaan pembinaan sebuah jalan baru yang menghubungkan Pekan Bangi dengan Kampung Bangi. Perancangan asalnya merentas sawah, tetapi dibina menyisir jalan keretapi dan melalui bukit tinggi.
Jalan Pekan Bangi - Kampung Bangi
Sekitar jalan Pekan Bangi - Kampung Bangi kini.

1961-10-27: Temasha Sukan @ SK Bangi

Pengumuman temasha sukan dan hari ibu bapa di SK Bangi, bakal diadakan pada Ahad 29 Oktober 1961.

1962-03-07: Sandiwara @ SK Bangi

Pengumuman serta laporan acara sandiwara dan aneka warna yang diadakan di SK Bangi pada 9-10 Mac 1962 (5 Syawal), oleh pemuda-pemudi Kampung Bangi. Menurut guru besar, Che'gu Saari bin Said, sandiwaranya ialah cerita sejarah bertajuk “Biar Bertindek Tulang” (karya Inche' Ahmad bin Badek), manakala aneka warna pula menampilkan Ismail Bontak (penyanyi dan pelawak terkenal ketika itu) serta rakan-rakan. Harga tiket: 50 sen (dewasa) dan 30 sen (kanak-kanak).

NOTA: Sedikit perihal Ismail Bontak yang ditemui setakat ini:-

1962-03-21: Pemuda Kampung Tanam Jagung

35 orang pemuda Kampung Batu 5 Jalan Bangi bergotong royong menanam jagung, membela ikan, dan memelihara ayam itik, untuk disumbangkan kepada dana kebajikan kampung. Usaha ini diketuai oleh En. Tarkin Hj Sakami, dengan kerjasama penghulu daerah Semenyih En. Kasim, dan ADUNnya Dato' Kampo Radjo.

NOTA: Ini mungkin ladang jagung yang sama yang dilanda banjir pada bulan berikutnya.

1962-03-25: Pementasan @ SK Bangi

Suatu ulasan kritis A Wahab Ali, berkenaan pementasan amal drama “Mati Bertindeh Tulang” (skrip dan arahan Zainal Harun, dipetik dari salah sebuah cerpen Harun Aminurrashid) di SK Bangi.

NOTA 1: Mungkinkah pengarah drama ini, Zainal Harun, adalah warga Bangi yang ditemuramah oleh pihak Berita Harian di dalam suatu rencana berkenaan Bangi, pada tahun 2015?
Zainal Harun (1962)Zainal Harun (2015)
Kiri: Zainal Harun (gambar dari keratan 1962). Kanan: Zainal Harun (gambar dari keratan 2015). Mungkin orang yang sama? (Perlu disahkan).

NOTA 2: Penulis ulasan ini, A Wahab Ali, ialah seorang tokoh budayawan kelahiran Bangi.
A. Wahab Ali
Sedikit maklumat berkenaan asal-usul dan sejarah A. Wahab Ali:-

 • 1838: Datuk beliau, Haji Muhammad@Ahmad@Boyok, adalah antara pengikut Tuanku Tambusai yang berjuang bersama Imam Bonjol dalam Perang Padri (kedua-duanya bergelar Pahlawan Nasional Indonesia). Setelah dikalahkan oleh pihak Belanda di Riau, Tuanku Tambusai dan pengikutnya (termasuk datuk beliau) melarikan diri ke Negeri Sembilan.
 • 1921: Bapa beliau, Ali, dilahirkan di Ampangan, Negeri Sembilan.
 • 1923: Sekeluarga berpindah ke Bangi.
 • 1924: Datuk beliau meninggal dunia di Mekah.
 • 1941: Beliau dilahirkan di Kg Sungai Kembong, Bangi.
 • 1948: Mula bersekolah di Sekolah Melayu Bangi (kini SK Bangi), sebelum berpindah ke beberapa sekolah lain.
 • 1958-1962: Melanjutkan pengajian di Maktab Perguruan Sultan Idris. Ketika menulis ulasan ini, beliau mungkin di tahun akhir pengajian, dan telah mula menghasilkan karya-karya yang menyerlah.

Sumber:-

 1. Perihal ringkas oleh Dewan Bahasa dan Pustaka:-
 2. Perihal asal-usul oleh Abdul Halim Shah dan Hafiz Ali (adik kpd A Wahab Ali - rujuk ruangan komen):-

1962-03-31: Lawatan Abu Bakar Baginda

Antara lain, Dato' Abu Bakar Baginda melawat anak-anak getah baru di kawasan Sungai Merab, dan mendengar aduan peneroka di kawasan Kampong Baru Bangi.

1962-04-25: Ladang Jagung Dilanda Banjir

Encik Tarkin Haji Kastawi, pengerusi Syarikat Persatuan Peladang Batu 5 Jalan Bangi melaporkan, seluas 5 ekar ladang jagung mereka ditenggelami air banjir sedalam 5 kaki. 10,000 anak pokok jagung yang ditanam secara gotong-royong, musnah.

NOTA: Ini mungkin ladang jagung yang sama yang telah dilaporkan dalam keratan akhbar sebulan sebelumnya.

1962-05-30: 5 Pemuda Ditahan di Ladang Bangi

23 orang pegawai polis membuat serbuan di Ladang Bangi dan menahan 5 orang pemuda di situ. Kemungkinan ini adalah sebahagian daripada operasi pembanterasan kegiatan “samseng”.

1962-07-05: Sawah Padi Bangi

Pegawai daerah Kajang, Encik Othman bin Mohd Din melaporkan, Pejabat Pertanian Negeri Selangor membuka semula beberapa kawasan sawah padi yang terbengkalai sejak pemerintahan Jepun dahulu. Ini termasuk 150 ekar sawah, selenggaraan tali air, serta bantuan baja di kawasan Bangi.

NOTA:-

Antara kawasan sawah padi yang diperkatakan ini, kemungkinan terletak di sekitar Kampung Sungai Purun (berdekatan tebing Sungai Semenyih).

1962-07-07: PPD Ulu Langat Selatan

Di majlis perasmian salah satu bahagian PPD Ulu Langat Selatan di Semenyih, Dato' Kampo Rajo menyenaraikan 9 cawangan-cawangan PPD ketika ini, antaranya Batu 5 Bangi, dan Pekan Bangi.

1962-08-03: Acara Bulan Bahasa Kebangsaan

Upacara sempena kempen Bulan Bahasa Kebangsaan, peringkat daerah Kajang. Antara yang dianjurkan ialah pertandingan menyanyi lagu asli, ratu kebaya, dan menghias kedai-kedai. Senarai para pemenang:-

 • Ratu kebaya: Johan: Rosniara Wahab (Kajang); Naib johan: Esah Zainal Abidin (Kajang); Ketiga: Lim (Kajang)
 • Menyanyi lagu asli: Johan: Ramli Sodeh (Jalan Bangi); Naib johan: Talib Mahmud (Ulu Langat); Ketiga: Musa Raduan (Kajang)
 • Menghias kedai: Johan: |Ali Store; Naib johan: Chop Choy Soon; Ketiga: Full Chands

NOTA: Kempen Bulan Bahasa Kebangsaan (BBK) seluruh negara ini adalah yang julung kali diadakan, dimulai dengan acara di Padang Kelab Melaka. (Ahmad Soffian Bin Mohd Shariff @ eWARTA MARA, 2017: |"MARA komited memperkasa Bahasa Kebangsaan"). Kempen seluruh negara ini telah dirancang sejak tahun 1961 (Sharifah Darmia Binti Sharif Adam, 2014: |"Cabaran Dan Reaksi Pelaksanaan Bahasa Kebangsaan Dalam Bidang Pentadbiran Dan Pendidikan di Malaysia, 1957–1966", dan turut dilancarkan di |Singapura dan |Brunei.

1962-09-07: Kolam Ikan

30 orang penduduk Kampung Batu 5, Jalan Bangi bergotong-royong menggali kolam ikan Lampam Jawa sebesar 100×60 kaki di bawah syarikat kerjasama kemajuan kampung, dipengerusikan oleh Taslim Haji Sakawi.

1962-09-15: Balai Raya Bangi Bahagia & Sg Merab

1962-09-15: Perasmian balai raya di Kampung Baharu Bangi Bahagia oleh En. Othman bin Mohd Din, Pegawai Daerah Kajang. Antara lain beliau menyebut balai raya di Sg Merab bakal dibina pada bulan Oktober tahun yang sama.

1962-09-21: Di dalam ucapan perasmian Menteri Besar Selangor Dato' Abu Bakar Baginda, antara lain beliau menyatakan:-

 • Penduduk perlu kekal bekerja dan berusaha di kampung, berbanding mencari kerja di bandar.
 • Tanah-tanah yang diberi oleh kerajaan perlu dikerjakan, jika tidak ianya akan diberikan kepada pemohon lain.

1962-10-27: Nasib Penoreh di Musim Hujan

Mohd Noor bin Ali, warga Kampong Bangi, ialah antara penoreh getah yang terkesan oleh hujan yang turun sepanjang 12 hari berturut-turut.

1962-11-03: Jalan Beranang-Kg Bangi

Dalam suatu upacara gotong royong dan pembukaan projek luar bandar di Beranang, yang turut dihadiri Tun Abdul Razak (ketika itu Timbalan Perdana Menteri / Menteri Luar Bandar), En Othman Mohd Din (pegawai pembangunan luar bandar daerah Kajang) mengumumkan pembinaan jalan raya sepanjang 5 batu dari Beranang ke Kg Bangi.
Peta kasar jalan Beranang-Bangi
Peta jalan Beranang-Bangi secara kasar.

1962-11-17: Banjir di Bangi & Kajang

Tarikh Butiran Keratan
BANJIR 1962.11.17 "BANJIR". Berita Harian, 17 November 1962, Page 1

Jalan Kajang-Dengkil (Batu 28) ditenggelami air dan tidak dapat dilalui, manakala Jalan Semenyih-Bangi dinaiki air tetapi masih boleh dilalui.

1962-11-21: Jirat Cina Bangi

Perkuburan jirat Cina bakal dibina di Bangi.
Jirat Cina Bangi
Kemungkinan kawasan tanah perkuburan yang dimaksudkan.

1962-12-20: Pertubuhan Pemuda Desa

Pertubuhan Pemuda Desa Selatan Ulu Langat telah mengelola sebuah kursus pertanian moden, yang disampaikan oleh Mohd Yusoff bin Din di Pusat Latihan Pertanian Cheras Kajang. Cawangan Bangi menghantar 3 orang wakil, antaranya Cikgu Mohammad bin Mohd Nor dari SK Bangi.

NOTA 1: Sedikit perihal Pertubuhan Pemuda Desa: “Pada hari ini (8 September) dalam tahun 1962, Persidangan Pertubuhan Pemuda Desa yang pertama telah diadakan di Rumah UMNO, Kuala Lumpur. Persidangan ini telah dirasmikan oleh YB Datuk Haji Sardon b. Haji Jubir, Menteri Pengangkutan yang juga Yang Dipertua Pertubuhan Pemuda Desa, lebih 100 orang wakil dari 52 bahagian di seluruh Tanah Melayu telah menghadiri persidangan ini. Semenjak ditubuhkan pada 10 Ogos 1961, inilah kali pertama diadakan mesyuarat agung dan persidangan dan berlangsung selama 2 hari.

Di samping perbincangan dan pembentangan kertas kerja, persidangan ini juga turut membincangkan masalah-masalah tanah, persaingan kegiatan antara pertubuhan-pertubuhan, masalah keahlian dan jadual-jadual kerja. Majlis Tertinggi Pertubuhan ini juga telah menetapkan 11 November sebagai hari Pemuda sempena dengan tarikh pendaftarannya. Di persidangan ini, Buku Panduan Pertubuhan Pemuda Desa yang disusun oleh Jawatankuasa Tertinggi telah dibentang dan dipersetujui oleh semua ahli. Penerimaan buku panduan ini telah meletakkan ahli bertanggungjawab di dalam segala bidang yang dianjurkan oleh Pertubuhan termasuk kegiatan pertanian, ternakan, pemasaran, kontrak kerja dan sebagainya.

Pertubuhan Pemuda Desa ini merupakan sebuah badan sukarela yang bergabung dengan Majlis Belia Malaya. Matlamat utama Pertubuhan ini ialah bekerjasama dengan kerajaan bagi menjayakan rancangan pembangunan luar bandar, mengamalkan sifat bergotong royong dan berjimat cermat dalam segala urusan, melaksanakan rancangan-rancangan yang berfaedah, mengadakan kursus dalam bidang pembangunan desa, bekerja untuk faedah bersama khasnya masyarakat desa dan bergerak di luar pengaruh politik dan perkauman. Kegiatan-kegiatan Pertubuhan ini tidak lama kerana di sekitar tahun 1965/1966 ia telah dibubarkan.”
(446 @ Facebook, 8 September 2020: |"Pada hari ini dalam tahun 1962, Persidangan Pertubuhan Pemuda Desa yang pertama telah diadakan di Rumah UMNO, Kuala Lumpur...").

NOTA 2: Pusat Latihan Pertanian Cheras kini dinamakan Pusat Flora Cheras (Pusat Flora Cheras, 2017: |"SEJARAH PENUBUHAN PUSAT FLORA CHERAS"). Beberapa gambar lokasi ini pada tahun 2012: Thrifty Traveller, August 10, 2012: |"Pusat Flora Cheras".

1963-01-23: Naik Taraf Jalan

$50,000 diperuntukkan bagi penaik tarafan jalan dan perparitan di sekitar kampung-kampung di Dengkil dan Bangi.

1963-03-11: Sharikat Penternakan

Sharikat Kerjasama Penternakan dan Pasaran Ayam daerah Ulu Langat dan Kajang, ditubuhkan dua bulan sebelum ini, hasil gabungan 5 sharikat kerjasama di sekitarnya, antaranya di Rinching Hilir, Bangi. Sharikat ini dipengerusikan oleh Dato' Kampo Radjo.

sejarahbangi-1960-1969.txt · Last modified: 2020/09/22 17:17 by sazli